Koszyk

UWAGA - PRZERWA URLOPOWA

Zamówienia złożone w dniach od 26 do 30 czerwca będą przyjmowane, natomiast ich realizacja możliwa będzie dopiero od 1 lipca. Za utrudnienia przepraszamy!

Najczęściej zadawane pytania

Miód Manuka jest zbierany od pszczół żerujących na krzewach Manuka(Leptosperum scoparium), które rosną na terenie Nowej Zelandii. Manuka jest rośliną endemiczną występującą głównie w kraju Maorysów.

Manuka, jako roślina. od wieków używana jest przez rdzenną ludność Nowej Zelandii w medycynie naturalnej. 

Teraz Ty możesz wprowadzić ten wyjątkowy, znany i ceniony na całym świecie miód, do Twojej codziennej diety.

Jeśli trafiłeś na nasz sklep na pewno szukasz produktu z najwyższej półki. 

 

 PYTANIA i ODPOWIEDZI

Miód Manuka jest zbierany od pszczół żerujących na krzewach Manuka(Leptosperum scoparium), które rosną na terenie Nowej Zelandii. Manuka jest rośliną endemiczną występującą głównie w kraju Maorysów.

Manuka, jako roślina. od wieków używana jest przez rdzenną ludność Nowej Zelandii w medycynie naturalnej. 

Teraz Ty możesz wprowadzić ten wyjątkowy, znany i ceniony na całym świecie miód, do Twojej codziennej diety.

Jeśli trafiłeś na nasz sklep na pewno szukasz produktu z najwyższej półki. 

 

 PYTANIA i ODPOWIEDZI

Jakiego rodzaju miodem jest manuka?

Miód Manuka jest miodem jednonektarowym(mono floral honey), oznacza to, że w min. 65% zawiera nektar pochodzący z krzewu manuka.

Jakie są różnice między certyfikatami?

Producenci stosują wiele certyfikatów opisujących miody manuka. Najbardziej znane z nich to:

MGS(Molan Gold Standard) ceryfikat sygnowany nazwiskiem najsłynniejszego badacza miody manuka Dr. Molana. Opisuje zawartość methylglyoxalu, wyklucza sztuczne dosładzanie czy przegrzanie miodu manuka. Certyfikat zatwierdzony przez Rzad Nowej Zelandii

MGO - certyfikat podający, który spośród różnych enzymów i procesów zachodzących w miodzie wyróżnia methylglyoxal. Innymi słowy Miód manuka MGO 100+ to min. 100mg methylglyoxalu/kg w miodzie manuka. Do istotnych spostrzeżeń na temat methylglyoxalu w miodzie manuka doszedł  dokonał Prof. Henle z Uniwesytetu Drezdeńskiego. Zostało to potwierdzone przez Uniwesytet Waikato oraz Dr. Molana, który był ojcem drugiego znanego certyfikatu UMF.

UMF (NPA) - to znak towarowy grupy producentów miodów manuka w Nowej Zelandii. Certyfikat z numerem UMF reprezentuje nic innego jak porównanie wartości odporności miodu manuka do standardowego środka antyseptycznego, fenolu. Odbywa się to na podłożu agarowym, sprawdza się m. in. czy miód hamuje rozwój wzorcowego szczepu bakterii(Staphylococcus aureus) i porównuje się siłe antyseptyczną do wodnego roztworu fanolu.np. UMF 10+ odpowiada sile antybakteryjnej 10% roztworu fenolu.

Poniższy wykres przedstawia korelację między miodami UMF lub tymi, które badane są w taki sam sposób, a zawartością Methylgyoxalu(MGO). Ten sam wykres oraz kalkulator MGO/NPA można znaleźć tu, na stronie organizacji(Unique Manuka Factor Honey Association):

ZAWARTOŚĆ METHYLGLYOXALU MGS, UMF, NPA

≥ 800 mg/kg

20+

≥ 700 mg/kg

18+

≥ 600 mg/kg

16+

≥ 500 mg/kg

15+

≥ 400 mg/kg

12+

≥ 300 mg/kg

10+

≥ 200 mg/kg

8+ *

≥ 100 mg/kg

5+ *

W jakich warunkach przechowywać miód?

Tak jak większość producentów, rekomendujemy by przechowywać miód w ciemnym miejscu oraz w temperaturze pokojowej, najlepiej 18 stopni.

Co oznacza, że miód jest surowy(RAW)?

Nie ma jasnej i ściśle sprecyzowanej reguły na miód surowy. Ekstremalna interpretacja miodu surowego zapewne mogła by wyglądać tak: niepodgrzany, skrystalizowany, może zawierać martwe pszczoły oraz propolis. Na dobrą sprawę nie brzmi zachęcająco. Miody, które są opisane jako surowe(RAW) najczęściej są delikatne podgrzane( nie spasteryzowane, aby pozbyć się mikro organizmów mogących występować w miodzie), na tyle aby było możliwe rozprowadzenie miodu do słoiczków po ówczesnym przefiltrowaniu oraz kremowaniu. Wszystko co najlepsze zostaje w miodzie byś mógł się nim cieszyć:) prosto ze słoiczka.

Co oznacza że miód jest kremowany?

Proces kremowania miodu blokuje kryształki miodu przez co miód ma gładką i kremową konsystencję, łatwą w rozsmarowywaniu.

Czy miód manuka mogą spożywać osoby chore na cukrzycę?

Miód manuka jest naturalnym słodzikiem, o bogatej zawartości  naturalnej fruktozy oraz glukozy. Rekomendujemy, aby diabetycy skonsultowali się w tej sprawie z  lekarzem.

Czy miód manuka może być zażywany podczas ciąży?

Nie mamy żadnej wiedzy, że mógłby być to jakikolwiek problem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj to ze swoim lekarzem.

Czy dzieci mogą spożywać miód manuka?

Światowa organizacja zdrowia(WHO) rekomenduje by nie podawać miodów dzieciom do 12 miesiąca życia, ma to związek z ciągle rozwijającym się, podczas tego okresu, układem pokarmowym.

Zaloguj się lub Załóż konto